Háttér beállítás v 1.0

Mivel egy ideje eléggé kevés időt töltök néhány általam kedvelt helyen (értsd: otthon), ezért eszembe ötlött, milyen jó lenne, ha az asztalaim háttérképei webcam képek lennének.

Beállítás menete:

1. Webcam kép keresés és letöltés

Itt volt egy kis gebasz, a talált streameket először pihent aggyal megpróbáltam leszedni (ezzel), aztán rájöttem (háháá), hogy stream jön és nekem elég lenne egy-egy kép mindig.. 🙂 Konkrétan itt lépett fel ez a vicces kis probléma. Sikerült aztán csak a képeket letölteni, ez lett a megoldás kulcsa.

2. Időzítés

Nekem öt percenként frissített képek bőven megfelelnek. Először a jó öreg – és általam régebben előszeretettel használt – cron daemonhoz fordultam, de tíz perc reménytelen küzdelem után (nem akart elindulni a script sehogyan sem) elkezdtem keresgélni. A megoldás végül a Zepül “szabványa” lett, a launchd/launchctl. Mivel a gép egy laptop, ezért az internetkapcsolat nem mindig adott. Ez felveti a következő problémát: ellenőrizni kell  letöltések előtt lehetőleg, hogy a források elérhetőek-e? Úgy döntöttem, jó lesz, ha újrainduláskor elindul egy script, ami leszedegeti a mindenkori legújabb képeket egy általam kiválasztott könyvtárba. Az ellenőrzés kimerül egy egyszerű (google dns szerver 8.8.8.8) ping parancsban. Amennyiben nem vagyunk online, úgy a script kilép, különben pedig a háttérben futogat, és 5 percenként letölti amit le kell. (Később még ugye bármikor manuálisan elindítható a hálózatra csatlakozáskor, illetve automatizálhatnám is interfész aktiválódására, de ez legyen a jövő egyik feladata. Esetleg exit helyett lehetne tovább várni a shellscriptben, de persze most ennek megírásához nincs kedvem..) Ez alapján sikerült összehozni a dolgot (plusz kis elmélet).

Íme a script:
loader scriptAz eredmény:
online desktop v1

Dev névjegye

ABAP developer
Kategória: Uncategorized
Címke: , , , , , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s